Pannon Egyetem
PLG_ACCESSIBILITY_SKIP

Pannon Egyetemuniversity of pannonia

English

Az UNESCO MOST téli egyetemnek a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) ad otthont. A rendezvény egyik célja, hogy bemutassa az intézet Kreatív város – fenntartható vidék (KRAFT) program innovatív, regionális fejlesztési koncepcióját. Az FTI átfogó kutatási projektje a többi között arra mutat rá, hogy a kulturális örökség újszerű menedzsmentjével hogyan teremthető meg a társadalmi-gazdasági és ökológiai fenntarthatóság, valamint a növekvő vonzerő a vidéki kisvárosokban.

Időpont: 2019. február 11-14.

Helyszín: 9730 Kőszeg, Chernel u. 14-16. Európa Ház és Zwinger Öregtorony

A négynapos rendezvény a szervezet MOST – Management of Social Transformations – programjának támogatásával valósul meg, központi programja: a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok.

A migrációtól Európa jövőjéig

Az előadások a globális szemszögből kiindulva vizsgálják a fenti problémákat. A rendezvényen elhangzó előadások közül - mások mellett – szó esik például fenntarthatóságról. A témáról az UNESCO indiai szakértője beszél majd, Augustin Nguh kameruni kutató pedig az Európából Afrikába irányuló önkéntes visszatérést, annak esélyeit, lehetőségét mutatja be. Ugyanakkor az uniós csatlakozást követő Közép-Európából történő kivándorlás és a migráció európai kultúrára történő hatása is terítékre kerül. A részletes programot a rendezvény honlapján lehet megtalálni.

Tudásból cselekvés

A február 11. és 14. között tartott, „Interkulturális örökség és a fenntarthatóság összetettsége – Egy jövő-orientált közép-európai megközelítésben” című kurzus célja, hogy az érdeklődők  - a jövő magyar, regionális és globális vezetői - tényeken alapuló döntési kompetenciáit erősítse, a döntéshozók és kutatók a tudásukat felelős cselekvésként kamatoztassák.

A prezentációk mellett kiemelt figyelmet kap a körkörös gazdaság témájában elindított Kőszeg-Manhattan Project, ami a City University of New York és a kőszegi FTI – iASK (kollégák és diákok) együttműködésében valósul meg, jó példát mutatva egy kreatív európai kisváros globális szerepvállalási lehetőségeire.

A részletes programot és a meghívott előadókat az alábbi linken találják: https://iask.hu/hu/english-management-of-social-transformation-most-school-in-koszeg/

 

unesco most